| Länkar | Kontakta Oss |

 

Läs mera

 

 

 

 


ARAMEISKA FLAGGANS URSPRUNG OCH DESS BETYDELSE!

 

 

 

Den bevingade soldisk-skivan i akryl. Målning av Aram Baryamo från 1998.   

       

Flaggan har sitt ursprung i Max von Oppenheims arkeologiska utgrävningar under åren 1911-13 och 1929 i det historiska arameiska kungariket Beth Bahiani med Guzana som centrum. Den forntida arameiska staden Guzana är dagens arameiska byn Tell-Halaf i Syrien. Man fann en relief i den arameiske kungen Kaparas palats med tre gestalter som bär upp den bevingade solskivan. Den bevingade soldisk-basalten är från 800-talet f Kr och bevaras i Aleppo Museum i Syrien. Fyndet är en basaltplatta och finns bevarat i Aleppomuseet i Aram/Syrien.

Solen symboliserar universum, vingarna som symbol för allt mellan universum och jorden, blommorna (ser ut som stjärnor) är en symbol för de fyra väderstrecken och allt levande på jorden. Dessa tre symboliserar alltet. Den röda färgen valdes som symbol för folkets blodutgjutelse på grund av allt lidande och alla förföljelser. Den gula färgen symboliserar hoppet om eget land. Man har bytt ut solskivan mot en eld (versionen med solskivan kan förekomma ibland vid vissa högtider).

Flaggan grundades 1979 av eldsjälarna Elias Halef och Joanis Youssef Almasudi som en symbol till det arameiska folket .

 

 

    

 

Arameiska-Syrianska flaggan i färger.

 

Solen (se bild ovan) symboliserar universum, vingarna som symbol för allt mellan universum och jorden, stjärnorna är en symbol för de fyra väderstrecken och allt levande på jorden. Dessa tre tillsammans symboliserar alltet.

Den röda färgen valdes som symbol för folkets blodutgjutelse på grund av allt lidande och alla förföljelser. Den gula färgen symboliserar hoppet om eget land. Man bytte ut solen mot den heliga flamman på grund av att dyrkan av solen förekom i den arameiska religionen och påminde om den hedna tiden.

Eldflamman ersattes som symbol för det eviga ljuset och kristenheten. Versionen med solen förekommer i den arameiska rörelsen som en koppling till sina förfäder, ARAMEERNA.

 

Vi är stolta över att ha ett av världens äldsta namn, stolta över att härstamma från gruppen som tillhör en av de första civilisationerna som förekom i Tvåflodslandet, stolta över att tala ett av världens äldsta språk som fortfarande är i bruk, stolta över att våra landsområden kallas kulturens vagga och civilisationens moder, stolta över att ha en av världens äldsta historia. Vi var de första som kom och de sista som skall lämna.

Vi är arameerna-syrianerna som bär med stolthet upp den arameiska flaggan och uttrycker med vår stolthet kärleken över att vara dem vi är. Stolta är vi över att vara en av de första kristna på jorden. Vi är arameerna-syrianerna som talar just det språk som Herren Jesus Kristus talade.

Fån begynnelsen till tidens ände leve det arameiska-syrianska folket.

Aram Baryamo

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt