Medlemsavgifter och bidrag

Mål och Syften Artiklar Politik SpråkHistoria Konst och Kultur Historiska Bilder

Arkiv  | Länkar | Kontakta Oss |

Malko d´Oromoye Arameernas Konung

 

Mar Afrem II Ignatius   Bar Hadad II Idri  

Patriark Ignatius Afrem II av Antiokia och Hela Östern.

Aram Baryamo

Ärkebiskop Afrem vigdes till Patriark av Antiokia och hela Östern och S:t Petrus apostelns efterträdare den 29 maj 2014. Ceremonin ägde rum i det Patriarkaliska Katedralen S:t Georgis i Aram Damascus, Aram. Patriark Ignatius Afrem II gjorde ett apostoliskt besök i Sverige 22 maj 2015 till och med 2 juni 2015. Patriarken besökte flera Syrisk Ortodoxa Kyrkor i landet och träffade Statsministern Stefan Löven, Utrikesministern Margot Wallström och kung Carl XVI Gustav med drottning Silvia tisdagen den 26 maj. Patriarken gladdes och hyllades av 80 000 araméer-syrianer runt om i landet. Detta var andra besöket av en arameisk-syriansk patriark till Sverige. Det första besöket skedde 1987 av förre patriarken Zakka I Iwas.

Afrem föddes 3 maj 1965 i den syrianska staden Kamichlo i Aram. Han vigdes till Ärkebiskop 28 januari 1996 för Syrisk Ortodoxa Kyrkan. Afrem installerades officiellt som Ärkebiskop i sitt nya stift 2 mars 1996 i S:t Markus Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Teaneck, New Jersey, USA. Ärkebiskopen tilldelades ansvaret för det Patriarkaliska Ställföreträdarskapet för Syrisk Ortodoxa Kyrkan i USA av Patriarken Zakka I Iwas. Detta skedde i Jungfru Maria Kyrkan i Kamichlo och fick äreämnet ”Cyril”. Som Ärkebiskop bildade han bland annat Syriac Ortodox Archdiocesarc Youth Organization (SOAYO) i USA. 

Ärkebiskop Afrem utropades av den heliga Syrisk Ortodoxa Synoden till den 123:e Patriarken av Antiokia och hela Östern. Synoden var samlad i S:t Jakob Baradeus klostret i Achane, Libanon i samband med begravningsceremonierna för den bortgångne Patriarken Ignatius Zakka I Iwas. Han mottog äretitel ”Ignatius” som bekläs alla Patriarker av Antiokia sedan 1445.

I en intervju, april 2016, i TV kanalen Al Mayadeen tog Patriarken tydligt ställning för att särskilja den syrianska-arameiska identiteten från den arabiska och berättade hur syrianerna härstammar från det framstående folket araméerna, och om hur Syrien var en gång i tiden araméernas land som kallades ARAM. Patriarken betonade också att den arameiska kulturen är ursprunget till Syrien, och att araméerna redan innan kristendomen var de som lade grunden för det som idag är Syrien. Han vill se det som en självklarhet att det Syrien som byggs upp igen av krigets ruiner ger utrymme åt sin urbefolkning som en gång i tiden byggde landet, då känt som ARAM. Patriarken ville tydligt lyfta upp den arameiska identiteten som det syrianska folkets egna och framför allt begära att det arameiska språket skall bli ett av landets officiella språk. Han ville inte se arabisering av sitt arameiska folk och dess kyrka.  

Patriarkens högsäte är Aram Damascus. På grund av inbördeskriget är han för närvarande i Beirut, Libanon. Mar Afrem II Ignatius, med den patriarkaliska titel betraktas han som kung Bar Hadad II Idri. Mar Afrem II hyllas som en ARMEISK KONUNG av 5 ½ miljoner ARAMEER världen runt.

Araméer konungen Bar Hadad II Idri!

Bar Hadad II Idri var en mäktig arameisk konung av Aram, med säte i Aram Damascus på 800-talet f Kr. Han är mest känd för det framgångsrika kriget 853 f Kr. Han ledde en stor koalition och kunde stoppa hotet från öst i flera århundraden. Det stora omtalade kriget skall ha ägt rum vid Karkar intill floden Orentes, där den arameiska staten Beth Adini låg i närheten. Bar Hadad II Idri skall också ha haft en väldigt framgångsrik general i sin armé, Namaan som omtalas i Gamla Testamentets 2 kun. Kap. 5.

Författaren ansvarar för innehållet i texterna och inte hemsidan.