Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Aram BaryamoLäs mera

 

 

 

 

 

Aram Baryamo


ASSYRISKA FF HOTAS AV FULLSTÄNDIG KONKURS

 

     Assyriska FF har haft allvarliga problem med ekonomin det sista året i samband med att klubben åkt ner till division ett. Klubben har inte kunnat betala planhyran för Södertälje fotbollsarena och har stora skulder till Södertälje kommun och en skatteskuld i miljonklass hos kronofogden, och miljoner från SEF som försvunnit i och med nedflyttningen. Den sammanlagda skuldsumman för Assyriska hos berörda myndigheter är över fyra miljoner. Enligt Ashuriskas ledning skall klubben ha förlorat även cirka sex miljoner efter nedflyttningen. Äpplet smakar verkligen surt för stackarna i Ashuriskas ledning efter att ha förlorat sex miljoner och ligger i skuld över fyra miljoner, en förlust summa på tio miljoner kronor under ett år. Detta måste ha blåst all energi ur både ansvariga och publik hos Assyriska. Hur skall klubben kunna dribbla ut sig denna krissituation lär vara en omöjlighet? Inte ens avguden Ashur kan klara av det. Förmodligen vore lösningen att åka upp till Småland och sälja sina kossor (spelare) för något slant? Men vad skulle det hjälpa? Då har de inga spelare kvar som spelar. Vad händer egentligen med Assyriska, får fotbollslaget spela vidare på fotbollsarenan? Assyriskas vara eller icke vara på Södertälje fotbollsarena har varit uppe för diskussion när klubben inte kunnat betala planhyrorna.

     Assyriska FF hade ett tungt 2016 både sportligt och ekonomiskt. Klubben är skyldig kommunen över en miljon kronor för tränings tider på Södertälje fotbollsarena och hos kronofogden ligger en skuld på 1,7 miljoner kronor. Och hos skatteverket ligger en skuld på 1,2 miljoner kronor. Bland annat hade Assyriska svårt att betala sina planhyror, en summa på 200 000 kronor. Efter nedflyttningen till division ett har åtta spelare lämnat klubben för att de inte velat spela kvar i en lägre division, dels för att klubben inte klarar av kostnaderna. Allt fler spelare från Assyriskas har flytt till Södertäljes bästa klubb, Syrianska FC som spelar i högre division, Superettan.

     Enligt kommunens förenings- och anläggningschef Anders Siljelöf har Assyriska i dagsläget skulder på drygt en miljon kronor till kommunen. Det är en ökning på drygt 400 000 kronor sedan i september, då låg skulden på 615 000 kronor. De har inte betalat någon av skulden på senaste tiden. En del av skulderna härrör till barn- och ungdomsverksamheten. Anders Siljelöf säger: Vi gör så att om de är skyldiga kommunen pengar kommer vi inte att betala ut bidrag, det blir som en skuldavbetalning. Kommunen kan begära Assyriska i konkurs, med det är ett politiskt beslut, man anser i första hand se till att skulderna betalas så att klubben kan fortsätta sin verksamhet. Klubben skall göra rätt för sig.

     Just nu pågår en diskussion mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Assyriska om hur klubben ska betala av sina skulder och om hur man ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet på fotbollsarenan. Som det ser ut nu är risken stort att dem kan uteslutas att fortsätta träna på Södertälje fotbollsarena när de inte kan betala sina höga skulder. Assyriska skulle redan över julen ha kommit in med en avbetalningsplan, men det har inte funnits på plats och därför har skulden över en miljon vuxit, enligt kommunen.

Uppgifterna är hämtade ur LT

fredag 27 januari

Av: Aram Baryamo

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt