Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Aram BaryamoLäs mera

 

 

 

 

 

Aram Baryamo


EN ARAMEISK STJÄRNKUNG ÖVER EN HEL ARABVÄRLD

Efter det att den kristne arameiske-syrianske sångstjärnan Yacoub Shaheen vunnit finalen i Arab Idol sjönk hela den muslimsk-arabiska världen i en underjordisk dvala. Yacoubs seger förlamade hela den muslimska världen och fick de kristnas röst höjas av glädje till skyarna. 

Yacoub Shaheen har lyft den arameiska-syrianska nationen till skyn när han vann Arab Idol 2017. Han tackar alla som röstat på honom och säger; ”utan er hjälp skulle jag aldrig nå så långt. Det stöd och kärlek ni skänkt mig hoppas att Gud ger er tillbaka det”. Denna historiska seger är inte bara för mig utan för hela det Arameiska-Syrianska Folket i hela världen, och jag kommer att bära detta med mig i resten av mitt liv.

   I fredags kväll den 24 februari pågick den sista finalen i den arabiska versionen Arab Idol som bestod av tre finalister, och en av dem var den kristne arameiske-syrianske sångaren Yacoub Shaheen. Över 100 miljoner tittare var förväntansfulla i hela den arabiska världen men även bland det kristna arameiska folket för att bevittna segraren. Se och häpna harab-jarab bland de alla muslimska deltagarna blev den kristne arameiske-syrianske sångaren Yacoub Shaheen segraren.

I en av Yacoubs uppträdanden ville han visa den brutala sidan som det arameiska-syrianska folket utsattes för i historia med en text ”Seyfo 1915”, vilket betyder folkmordet på det arameiska folket i det ottomanska riket som är en del av dagens Turkiet. Yacoub är inte bara en bra sångare med en len-ljus och stark röst, utan också en utbildad musiker som studerat musik vid Edward Said National Conservatory of Music.

Yacoub hade tidigare deltagit i en annan sångtävling i Israel som han hade vunnit. Den vinstsumma han hade fått från den tävlingen ”New Star Award” hade han satsat på mode. Yacoub startade en modebutik i Bethlehem där han och flera tusen andra araméer-syrianer bor. Han är en aktiv medlem i den Syrianska Scoutkåren i Bethlehem och känd profil bland scouterna för sin sångförmåga. Syriac eller Suryoyo Scout Group i Bethlehem består av hundratals scouter, nästan en hel arme, och är kända för deras uppträdanden vid högtiderna, Jul och Påsk. När dem är ute och marscherar fylls Bethlehems gåtor och torg av folk. Yacoub är också en av de 130 000 kristna araméer som bor i Israel som erkänts av den israeliska staten med en helt rent arameisk identitet. För två veckor sedan(18/2) tog det israeliska regeringen i Knesset detta historiska beslut om att alla kristna med arameiskt ursprung fick en arameisk identitet.

 SHALOM & TIHE YACOUB MALKO OROMOYO d´BETHLEHEM     

Av: Aram Baryamo

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt