Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Vem ligger bakom vårt folk sena agerande i Irak?

Just nu märker vi att syrianer/araméer i Irak i allt större utsträckning har börjat kräva ett erkännande i Iraks nya konstitution. Att detta uppvaknande sker relativt sent beror inte på att syrianer/araméer är politiskt omedvetna alternativt inte vill engagera sig. Sanningen är den att en konferens, som anordnades för drygt ett år sedan, och vars syfte påstods vara att ena alla arameiska kristna grupperingar under en och samma benämning, resulterade, ironiskt nog, i att man i stället hittade på en benämning som saknar all historisk relevans, nämligen ”kaldoassyrier”.  Således slutade konferensen till fördel för den ”assyriska” sidan som också var initiativtagare till konferensen. Värt att nämna är att en överlägsen majoritet av de deltagande organisationerna var av ”assyrisk” prägel. 

Den ”assyriska” sidan trodde då att skördetiden nu var inne och att den kommer att få fler poster i Iraks nya parlament. Som om detta inte var nog, så kom den ”assyriska” sidan att utse sig själv till folkets talesman. Detta accepterades av araber och kurder som själva inte kan sitt ursprung, vilket resulterade i att vårt folk kom att kallas för ”kaldoassyrier” i Iraks nya konstitution och även i media av den irakiske presidenten.

Men nu händer det som det borde ha inträffat för längesen; en nybildad syriansk-arameisk organisation i Irak som heter Rörelse för syrianska framtida samling. I samband med flertalet demonstrationer, i bland annat Nineveh, Qara kosh och andra syrianskt dominerade städer, har organisationen hyst krav på att aramèer syrianer bör få ett erkännande i den nya irakiska grundlagen. Bland annat betonas det att eftersom vårt språk, i den nya konstitutionen, officiellt  heter syrianska (al-lugha al-suriania), så bör nationen som bär på språket även vara med och omnämnas i nya konstitutionen.

Alla syrianer/araméer runt om i världen står sida vid sida som stöd för Rörelse för syrianska framtida samling och önskar den all lycka i arbetet för vårt folks rättigheter i nya Irak.

Fakta: Antalet syrianer/araméer i Irak är mellan 200 000-300 000, bor mest i norra Irak, i byar och städer som Qar Qosh, Bar Talla, Baashiqa och Bahhzani, där de dominerar ungefär 90 % av området.

Benämning ”kaldoassyrier” uppfanns av Kommunistiska partiet i Irak i början av förra seklet.

Av: Antoine Bar Naaman 

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt