Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Mardin universitet först med kurs i arameiska

 

 


Av: Jean Azar

Mardin universitet först med kurs i arameiska

OMVÄRLDEN Mardin Artuklu Universitet (MAU) i sydöstra Turkiet har startat igång en intensivkurs i det arameiska (syrianska) språket. MAU blir då det första universitetet med språkkurser i arameiska.

Hurriyet Daily News rapporterar att Mardin Artuklu Universitet (MAU) nu har startat en språkkurs i arameiska. Bahro Suryoyo har tidigare rapporterat om MAU:s ansträngningar att öppna en institution för arameisk (syriansk) språk och kultur. I samma anda har Syriac Universal Alliance (SUA) vänt sig till den turkiska kulturministern och ställt krav på att arameiska ska undervisas i turkiska universitet. Nu verkar dessa ansträngningar fått gehör.

Kurserna i arameiska tillhandahålls av institutionen för levande språk. Dessutom arbetar ett utskott från den humanistiska fakulteten med att fastställa en arameisk (syriansk) språk- och kulturavdelning där man beräknar att starta en forskarutbildning i september.

Biträdande rektor för institutionen för levande språk, Kadir Yildirim, sa att den arameiska (syrianska) språkkursen har fångat upp ett stort intresse från landets alla hörn. Han fick sällskap av 27 studenter samt rektorn för MAU, Serdar Bedii Omay, och syrisk ortodoxa prästen Gabriel Akyuz på den första arameiska språklektionen i universitetet. Just prästen Gabriel Akyuz höll i den första lektionen i arameiska och professor Abdulmesih Saadi från University of Notre Dame i USA utsågs till chef för den arameiska (syrianska) språk- och kulturavdelningen, enligt Hurriyet Daily News.

Den arameiska (syrianska) språkkursen är ett viktigt steg i utvecklingen för att övervinna rädsla och hämma på spänningarna som nu har pågått i två århundraden mellan olika etniska grupper i området. Dessutom kommer språkkurserna i arameiska utgöra ett viktigt bidrag till det kulturella livet i Turkiet och världen, skriver tidningen.

Intensivkursen kommer att pågå i en månad och ge studenterna grundläggande kunskaper i det arameiska språket samt lägga grunden för det arameiska alfabetet och grammatiken.


Jean Azar
Redaktionen

bahro

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt