Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

LIBANONS NYE PRESEDENT

DEN KRISTNE MARONITEN MICHEL AOUN

Efter två och ett halvt år utan president i Libanon blev den kristne maroniten, Michel Aoun vald den 31 oktober 2016 till president. Före detta Generalen Michel Aoun blev den trettonde presidenten sedan landet blev en självständig stat 1946.

I den fjärde valomgången som ägde rum i Libanons parlament fick  Michel Aoun 83 av de 127 rösterna i parlamentet. Resten av rösterna fördelades mellan 36 blanka, fem till "Cederrevolitionen", en till kontrovsiella modellen och skådespelerskan, Myriam Klink samt en till Gilbert Xuwen. Värt att nämna är att Libanons parlament består egentligen av 128 ledamöter men en av dessa valde att avgå eftersom han ansåg att det var orättvist mot sitt folket att sitta kvar och tjäna pengar utan göra något för landet.

Michel Aoun fick stort stöd från sin forna rival, det libanesiska partiet ”Lebanese Forces” som banade vägen för Aoun. Även hans andra rival sunni muslimen Saad Al Hariri ställde sig bakom Aoun och för det väntas Hariri belönas med premiärministernposten.

Arameiska Demokratiska Organisationen vill påpeka att den är emot Aouns politiska samarbete med Hizbollah som är en grogrund för instabilitet och spänning i landet och hans nära relation i kriget med diktatorn Bashar Al Assad som krigar och dödar sitt eget folk.

Efter två och ett halvt år av tomrum i presidentposten fanns det anledning till oro hos Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO) vad gäller maktfördelningen i Libanon, och vem som skulle ta över ”presidentposten”. Presidentposten i Libanon är viktig för de kristna ”syrian-maroniterna” och utgör även en trygghet för resten av de kristna i hela Mellanöstern. Regeringsmakten i Libanon bygger på en balans mellan de största religiösa grupperna: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser. Presidenten ska vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.

- ArDO vill passa på och framföra sina gratulationer till Generalen Michel Aoun till presidentposten som kristen maronit och samtidigt hoppas på att han som president vidtar följande åtgärder;

- Arbeta för gränsdragningar  mellan Libanon och Syrien i enlighet med FN.

- Arbeta för att de libaneser som tillhörde SLA, South Lebanese Army och som befinner sig i exil i Israel sedan många år tillbaka får rätt att återvända hem.

- Arbeta för att de kristna områden som erövrades under kriget ska lämnas tillbaka till sina forna ägare.

- Arbeta för att återupprätta säkerhet och stabilitet i landet.

- Arbeta för att ta tillbaka de tjänsteposter och de befogenheter som togs från de kristna i samband med Taif-fredsavtalet 1989.

Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO)

Gabi Gallo

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt