Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

KONFERENS OM ”FREDAD ZON” FÖR ARAMÉERNA I BETH ARAMAYE/IRAK

Aram Baryamo

      De tolv kristna partierna på Margo-slätten i norra Irak har gett i uppdrag till EU-palamentarikern Lars Adaktusson (KD) att stå som värd för en internationell konferens kring förhållandena för kristna (araméerna), yazidier och andra förföljda minoriteter i Mellanöstern. Konferensen skall hållas i något europeiskt land senare i vår, och tanken är att förutom kristna (araméerna) syrianer/kaldéer/asyier samt yazidier också bjuda in företrädare från den irakiska regeringen samt EU-kommissionen, vita huset och den amerikanska kongressen.

      Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson har varit drivkraften i frågan om ”FREDAD ZON” för de kristna araméerna i Beth Aramaya/Irak. Adaktusson berättade om sitt nya uppdrag när han måndagen den 30 januari höll seminarium i den amerikanska kongressen i Washington kring de religiösa minoriteternas situation i Mellanöstern, och deras framtid när Islamiska staten, IS, pressas tillbaka.

      Syftet med konferensen är att samla politiska företrädare och andra relevanta aktörer i Irak bakom en gemensam strategi för återuppbyggnad, säkerhet och politisk styrning av de områden som raserats av Islamiska staten. Det handlar i första hand Margo-slätten där kristna (araméerna) och yazidier levt i århundraden, säger Lars Adaktusson i ett pressmeddelande.

      Förberedelserna för konferensen pågår just nu som bäst. Rätten till självstyre för de etnoreligiösa minoriteterna - en så kallad ”FREDAD ZON” på Margo-slätten – är en av de viktigaste frågorna på agendan, något som Europaparlamentet i en resolution i höstas ställde sig bakom.

      Lars Adaktusson har flera gånger tidigare besökt norra Irak, Margo-slätten, där odlat kontakterna med de kristna partierna.

 ---------------------------------------

Ur: Tidningen Dagen, med tillägg

       Torsdag 2 februari

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt