Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

”Syrien övervakar syrier i Sverige”

DN.se

Publicerad 2012-03-25

Personal på Syriens ambassad i Stockholm spionerar på landsmän i Sverige. Informatörer rapporterar om vad de gör och personerna riskerar sedan att fängslas om de kommer tillbaka till Syrien. Det säger Syriens tidigare ambassadör i Stockholm Bassam Imadi till DN.se.

Bassam Imadi var Syriens ambassadör i Sverige mellan 2005 och 2008. Den 17 november 2008 återvände Bassam Imadi till Syrien för att arbeta som politiska rådgivare för en privat firma.

Han lämnade då utrikesförvaltningen där han började 1981 efter att ha arbetat som karriärdiplomat i Berlin, Genève, Moskva, Peking, Dar es Salaam och så i Stockholm. I november 2011 flydde Bassam Imadi från Syrien och bosatte sig i Istanbul i Turkiet. Där arbetar han nu för Syriens nationella råd.

Annons:

– Någon månad efter det att revolutionen startat i mars förra året blev jag kontaktad av oppositionen som ville ha min hjälp. Det resulterade i att jag tillsammans med andra, i största hemlighet bildade Damaskus revolutionära råd som samlade 30 av oppositionens grupper i huvudstaden.

I november blev dock situationen ohållbar, Bassam Imadi började märka hur säkerhetsstyrkorna intresserade sig för honom och han bestämde sig för att lämna landet.

– Jag lämnade landet så snabbt jag kunde men jag kan inte berätta hur jag kunde ta mig ut ur Syrien. Det skulle kunna avslöja vilka som hjälpte mig.

När jag frågar den tidigare ambassadören om när han förstod att han inte längre kunde vara en del av regeringens arbete nämner Bassam Imadi stormningen och brännandet av de svenska, danska och chilenska ambassaderna i Damaskus i februari 2006.

– Det gick inte att försvara. Sedan började människor försvinna i Syrien.

Ändå hade du arbetat för regimen i hela ditt liv?

– Inte för regimen, för regeringen. Som diplomat arbetar man för folket. Hälften av tiden går till att arbeta med konsulära ärenden, säger Bassam Imadi och tillägger att problemen i Syrien blev tydligare för varje år.

– Efter varje utlandstjänst kom jag tillbaka och arbetade i Syrien under två år. Då märkte jag hur situationen blev allt värre. Landet började falla sönder, korruptionen ökade och säkerhetsstyrkorna tog ett allt fastare grepp.

Just nu befinner sig Bassam Imadi i Sverige för att besöka vänner men har också kontaktats av det svenska utrikesdepartementet för ett samtal med den ansvarige för Mellanösternavdelningen.

Även om Bassam Imadi inte vill kalla det för spioneri så talar han om hur syrier i Sverige ”observeras” och ”övervakas”.

– Vanligen finns det en man på varje ambassad som ansvarar för detta. I Sverige var det en diplomat som såg till att de personer som ansågs oppositionella övervakades.

Hur gick det till?

– Vanligen använde man sig av informatörer som de träffade utanför ambassaden. Dessa berättade om vad andra syrier gjorde.

Bassam Imadi beskriver informatörerna som ”vanliga människor”, personer som ingen misstänkte. Flera av dem tog emot pengar medan andra fick fördelar och privilegier när de återvände till Syrien.

Vad kunde hända med dem som de observerade?

– De stoppades vid gränsen när de kom till Syrien och undersöktes sedan av säkerhetstjänsten. Om de kunde bevisas vara emot regeringen kunde de dömas till fängelsestraff eller kanske något värre, det vet jag inte.

Bassam Imadi säger att han fick veta vad som pågick genom syrier som berättade det för honom. Själv säger han att han hela tiden var emot övervakningen och att all rapportering gick direkt till Syrien vid sidan av ordinarie ambassadkanaler.

– Jag sa till honom att detta inte var hans uppgift, det gjorde jag flera gånger. Men han låtsades som att han inte visste vad jag talade om. Jag kunde inget göra åt det.

Tror du att övervakningen av syrier fortsätter också i dag?

– Det måste den göra, det finns alltid en på ambassaden som har det som sin uppgift. Det är en viktig uppgift på ambassaden.

I dag ingår Bassam Imadi i Syriens nationella råd där han är en del av utrikesavdelningen. Vid sina resor träffar han diplomater och politiker i olika länder och informerar dem om läget i Syrien och ber om hjälp.

Vad är viktigast att få hjälp med nu?

– Att se till så att regimen i Syrien försvinner så att demokrati kan införas och landet bli fritt så att alla kan leva där med värdighet och utan att trakasseras av säkerhetsstyrkorna, säger Bassam Imadi.

Vad kan Sverige göra för att hjälpa Syrien?

– Sverige har goda kontakter i området och kan påverka genom EU. Men också ge humanitär hjälp. Många lever ett mycket svårt liv just nu.

Clas Svahn

clas.svahn@dn.se

http://www.dn.se/nyheter/sverige/syrien-overvakar-syrier-i-sverige

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt