Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Ur Dagen - dagen.se 2004-12-10
Utskriven 2004-12-10 kl 12:28

Stenkastning mellan kopter och polisen


Forstatta protester efter den påstådda kidnappningen av en prästfru
Egyptiska kristna trappade upp sina protester mot en påstådd kidnappning och tvångsislamisering av en koptisk kvinna. Tusentals demonstranter var ännu i går kvar i den stora katedralen i Kairo där de hade kastat sten mot polisen – som kastade sten tillbaka.
Samtidigt kom uppgifter om att orsaken till protesterna, en prästfru i provinsen, skulle ha återvänt hem.


Minst 30 människor, både demonstranter och poliser, skadades av stenkastningen. En reporter från nyhetsbyrån AP såg blödande poliser på gatorna utanför och en präst med bandagerat huvud inne på Sankt Markuskatedralens område i onsdags kväll.
Den upprörda folkmassan bröt upp stenläggningen för att få stenar att kasta.
– Läget är mycket instabilt. Det mer än tusen demonstranter i katedralen. Polisen hindrar dem från att ta sig ut på gatorna, sa Reda Adly, pastor i den evangeliska Azbakiya-kyrkan i Kairo, till Dagen i går.
– De kastade stora stenar på poliserna. Jag såg minst 30 polisbussar utanför kyrkan.
Adly berättade att det också förekommer protester i Assiyut i södra Egypten, ett område där det bor många kopter, alltså egyptiska kristna.
– Jag känner till många kristna flickor som har kidnappats av islamister och tvingats omvända sig till islam. Situationen har förvärrats de senaste månaderna, sa han.

Inte ovanliga rykten
Protesterna bröt ut i söndags när det började cirkulera uppgifter om att Wafaa Constantine, hustru till en präst i staden Abu al-Matamir 14 mil norr om Kairo, hade försvunnit. Den statsanställda kvinnan skulle ha förts bort av sin chef, som tvingat henne att konvertera till islam.
Enligt polisuppgift ska hon ha hittats hos en muslimsk familj i Kairo och ha bytt religion av egen fri vilja.
Rykten om kidnappning och tvångsomvändelse av kristna kvinnor, oftast unga flickor, dyker upp med jämna mellanrum. De är svåra att bekräfta, men tas på allvar av den utsatta kristna majoriteten. I det här fallet rörde det sig om en 47-årig prästfru, vilket satte sinnena i brand mer än vanligt.
Kopterna är cirka tio procent av Egyptens 70 miljoner invånare. De är trängda mellan två sköldar: å ena sidan statens inofficiella diskriminering, å andra sidan islamisternas stundtals öppna förföljelse.

Har återvänt hem?
På onsdagskvällen kom prästfruns svåger till katedralen och meddelade demonstranterna – via högtalare – att kvinnan hade återvänt hem.
Folkmassan applåderade men vägrade att lämna platsen innan också den koptiske påven, Shenouda III, hade gett dem besked, rapporterar AP. Men påven hade redan lämnat platsen.
I det oklara läget valde många demonstranter att stanna kvar.
– Regeringen attackerar kristna. Armén utanför portarna anfaller oss med stenar, sa Matyas Abdel Maseh, en ung präst med bandage om huvudet, till AP.
Han hade skadats av en sten från polisen när han försökte hindra demonstranterna från att komma för nära portarna.
Egyptens kristna och muslimer i lever i allmänhet fredligt sida vid sida, men ibland förekommer blodiga sammanstötningar. År 2000 dödades 23 människor – 21 kristna och två muslimer – under våldsamheter i provinsen Sohag i södra Egypten. 

http://www.dagen.se/extra/utskrift-text.asp?arkivtyp=texter&TextID=77072

Arne Lapidus
redaktiondagen.se

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt