Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Hatpropaganda i amerikanska moskéer

Hatpropaganda i skrifter, utgivna av den saudiska regeringen, finns tillgänglig i moskéer runtom USA. Den ansedda amerikanska människorättsorganisationen Freedom House har granskat dokumenten och menar att USA måste sätta starkare press på Saudiarabien.


”Om du inte ångrar dig är du en avfälling och borde dödas för att du har förnekat Koranen.”
Så står det, fast på urdu, i en skrift från Saudiarabiens religionsdepartement. Dokumentet fanns tillgängligt i Kung Fahd-moskén i Los Angeles i fjol. Budskapet riktar sig till muslimer som erkänner judendom eller kristendom.
Freedom Houses 89-sidiga rapport har undersökt cirka 200 broschyrer, de flesta på arabiska, som delas ut gratis i ett dussin viktiga moskéer och islamska center i Los Angeles, Washington, New York, Houston och andra platser i USA.
Andra skrifter uppmanar rättrogna muslimer som vistas i USA att inte beblanda sig med ”otrogna”, och att uppföra sig som om de är i fiendeland.

Wahhabism i USA

Budskapen är väl kända från den wahhabistiska läran, en extrem riktning inom islam som är till grund för Usama bin Ladins doktriner.
Freedom House menar dock att få är medvetna om deras innehåll och att de fortfarande sprids i USA.
 – Vi började granska skrifterna sedan vi blivit kontaktade av oroade moderata muslimer. De sanktioneras av den saudiska regimen och är märkta med stämplar från kultur- och religionsdepartementen, säger Nina Shea, jurist och chef för Centret för religionsfrihet - en avdelning inom Freedom House i Washington.
 – Det spelar ingen roll om skrifterna har en upplaga på 200 eller 200 000. Det är hets mot folkgrupp och borde inte spridas alls. Yttrandefriheten ger ingen rätt att sprida sådant här. Nu måste USA:s regering kräva att Saudiarabien slutar sponsra dessa budskap.

Påverkar inte samarbete
 – Den saudiska regimen bygger sedan länge sin legitimitet på samarbete med wahhabisterna. Detta är inget nytt, påpekar William Ayres, docent i internationella relationer vid University of Indianapolis.
 – Jag tror inte att Freedom Houses rapport kommer att få inflytande på USA:s samarbete med Saudiarabien. Oavsett vem som varit president har den amerikanska regeringen inte gjort så mycket åt denna retorik, inte ens efter den 11 september.

Gunilla Kinn, TT


Publiceringsdatum:

2005-02-01
Avdelning:
Nyheter
Källa:
Dagen

http://www.dagen.se/nyheter/artikel.asp?ID=80555 

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt