Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Arameiska Demokratiska Organisationen deltar i en demonstartion för att uppmärksamma årsdagen av folkmordet på det arameiska folket i Turkiet
 

2010-04-24

Lördag,den  24 april  anordnade de arameiska,syrianska föreningar och institutioner en demonstration till minnet av folkmordet på det arameiska folket, som planerades och genomfördes av den osmanska myndigheterna i samråd med kurdiska gäng. Deltagarna samlades framför den svenska riksdagen från lunchtid och fram till klockan14:00, med banderoller där man fördömde denna massakern och uppmanade de länder som fortfarande inte har erkänt att detta folkmord har ägt rum och i synnerhet den turkiska staten, till göra det. Representanter för de svenska partiera var närvarande och höll tal för detta tillfälle.

Uttalande

20100424

Till minnet av folkmordet på det arameiska folket: att förena oss för våra martyrers blod!

Ett antal arameiska syrianska institutioner strävar efter att få ett erkännande från olika delar av världen för den så kallade svärdets år ”Sayfo" som krävde omkring 200000 av våra syrianska arameiska folket.


Innan vi tar upp detta med Sayfo vill vi påpeka att den valda tiden för minnet av det arameiska syrianska folkmordet den 24 april är felaktig:


Det armeniska folket valde detta datum eftersom det osmanska staten arresterade hundratals armeniska intellektuella (antalet var mellan 300 och 600 armenier, särskilt i Istanbul, huvudstaden) och dödade alla före genomförandet av folkmordet på det oskyldiga armeniska folket just den 23 april 1915.

Det fanns inga Arameiska syrianska bland dessa intellektuella, eftersom Kommittén för Enhet och framgång ville utrota det armeniska folket under förevändning att det hjälper tsaristiska Ryssland.

Men i själva verket var Kommittén för Enhet och framgång rädd för den armeniska nationella medvetandet och de europeiska länderna insatser i Orienten kristna inre angelägenheter.

Därför anser vi att vi måste fortsätta att minnas denna arameiska Martyr's Dag den 25 Juli varje år, eftersom detta har vi haft i många år.

Orsaken till Arameiska Demokratiska Organisationens deltagande i dagens demonstration är för att visa sitt intresse att upprätthålla samordning och samarbete mellan de arameiska organisationer och institutioner.

Baserat på ovanstående vill vi hänvisa till följande:

Första: Vi vill kämpa som det armeniska folket gör och att lyckas göra vår röst hörd i världen, men vi måste välja ett annat datum för det minne som har anknytning till folkmordet på vårt fredliga folk.
Andra: Vi måste använda termen "folkmord" - eftersom den fria världen har kommit att förstå vad "folkmord" betyder. Vår fredliga Arameiska fokgrupp är den andra i historien, som kom att utsättas för folkmord.

Vissa arméer har använt brutala metoder mot civilbefolkningen, men de dödade och torterade inte kvinnor, barn och män och äldre på grund av att de nyttta av dessa i sitt arbete och eftersomde betalde skatt. Den kriminella ottomanska imperiet "planerade" att eliminera den armeniska befolkningen helt och hållet. Efter genomförandet av sin fruktansvärda brott började de slakta vårt syrianska arameiska folket.


Tredje: Vi hoppas att inte överdriva med antalet av våra martyrer, vår sak är helig för alla våra Syriska kyrkor och kulturinstitutioner och partierna måste ena sin kamp för denna fråga. Överdrift eller politisering av denna kamp, leder till avledning av denna händelse och provokation för vissa människor.


Fyra: Om några år kommer vi att hålla hundra års minnet för detta folkmordet. Vi kräver att vi alla står enade för vår heliga sak. Låt blodet från våra martyrer motivera oss att förmå oss själva och granska vår historia och rätta alla fel fakta. Då kommer världen att lyssna när vi talar med en gemensam och sann röst.

Den broderliga armeniska folket har kunnat visa världen omfattningen av den orättvisa och de förluster de lidit av. Vi måste lära av deras kamp, och kämpa och offra oss för våra martyrers blod.
 

Arameiska Demokratiska Organisationen

Politiska kontoret

 

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt