Mål och Syften Artiklar Politik SpråkHistoria Historia och Kultur

  | Länkar | Kontakta Oss |

Master i Mellanösternstudier, Uppsala universitet-Sverige.

 

English

Roni Doumit Harb


Arameiska förenar oss

090926

 Språket kan binda ihop oss igen så att vi inte smälter i andra identiteter såsom den arabiska. Särskilt när den arabiska koloniseringen sköljer allt och alla den kan komma åt på sin väg.

Arabiska har kunna fungera och gör det fortfarande som en gemensam nämnare för all världens muslimer.

Vi borde låta arameiskan, språket herren Jesus talade på bli vår gemensamma nämnare, vi som är det olika arameiska grupperna som idag tillhör ett 10 tal olika kyrkor och har alla berörts på olika sätt av det arameiska språket och kulturen.

 En egyptisk sheikh/imam kan säga ¨la ilaha ella lah¨ så svarar en muslim i Indonesien ¨wa mohamadon rasoula allah¨. Två helt skilda muslimer som inte delar nåt av historia, kultur eller språk men de förstår varandra på det ideologiska planet.

 Vi som har ett gemensamt arameiskt arv, språk, historia och religion borde erkänna varandra bättre. Om en präst säger ¨qadishat aloho, qadishat hayeltono qadishat lo moyouto¨ vet jag att de flesta som tillhör Mellanösterns olika kyrkor skulle få gåshud och känna sig djupt berörda så varför erkänner inte alla att vi är ett och samma folk med en enad identitet. När jag som Maronit hör Ortodoxa Majida el roumi sjunga ¨shlom lekh Mariam¨ kan jag inte låta bli att känna mig stolt. Min själ dyker ner i Qadisha dalen som på berg och dalbanan för att sen stiga ända upp till Qornet el sawda på Libanon berget där jag sitter och tittar runt på mitt landskap som Gud ville att jag skulle vaka över och beskydda. Denna känsla kan jag inte få om jag hör samma hymn på andra språk.

 Medan vi slåss om småsaker inom våra grupper blir den stora vinnaren någon utanför såsom Araber, Kurder, Turkar med flera.

Vi bör satsa på allt som förenar oss och bygga ett gemensamt mål att sträva efter.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt

 | Start |